Δημοσκόπηση Pulse: Στο 11,5% η διαφορά ΝΔ–ΣΥΡΙΖΑ. Πώς αξιολογούν οι πολίτες Μητσοτάκη – Τσίπρα στη ΔΕΘ . Τί λένε για την οικονομία

Μητσοτάκη Τσίπρα

Διψήφια, παραμένει η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, σύμφωνα με τη νέα μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ και της PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΙ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας η «ψαλίδα» στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, βρίσκεται στις 11,5 ποσοστιαίες μονάδες (36,5% ΝΔ έναντι 25% ΣΥΡΙΖΑ) ενώ η διαφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός βρίσκεται στις 14 μονάδες (40% ο Κ. Μητσοτάκης έναντι 26% ο Αλέξης Τσίπρας).

Όσον αφορά την εμφάνιση των δύο ανδρών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η πλειονότητα των ερωτηθέντων τους κρίνει αμφότερους αρνητικά, ωστόσο είναι ο αρχηγός της αξιωματικός αντιπολίτευσης που δέχεται τις περισσότερες αρνητικές αξιολογήσεις (50%) στο καίριο αυτό ζήτημα, και όχι ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας η πλειονότητα των ερωτώμενων του δείγματος παραμένει απαισιόδοξη.

Διαφορά 11,5 μονάδες με αναγωγή επί των εγκύρων

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ συγκεντρώνει 36,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25%, το Κίνημα Αλλαγής 7%, το ΚΚΕ καταγράφει 6%, η Ελληνική Λύση 4,5%, το ΜέΡΑ 25 3%, και οι Έλληνες 1,5%.

Στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις η ΝΔ καταγράφει 34,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24%, το Κίνημα Αλλαγής 6,5%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική Λύση 4,5%, το ΜέΡΑ 25 3%, και οι Έλληνες 1,5%.


Διαφορά 14 μονάδες στην καταλληλότητα 

Οι ερωτηθέντες θεωρούν ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με 40% (έναντι 42% στην προηγούμενη έρευνα στις 5 – 7 Ιουλίου) ενώ τον Αλέξη Τσίπρα το 26% (24% στην προηγούμενη έρευνα).

Δείκτης αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας 

Όσον αφορά το δείκτη αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας το 42% των ερωτώμενων συνολικά δηλώνουν  σίγουρα αισιόδοξοι (22%) ή μάλλον αισιόδοξοι (20%), ενώ το 50% συνολικά αισθάνονται σίγουρα (25%) αισιόδοξοι ή μάλλον απαισιόδοξοι (25%).

Σε ό,τι αφορά το δείκτη αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας στον ευρύτερο κεντρώο χώρο, το 52% των κεντροδεξιών αισθάνονται σίγουρα ή μάλλον αισιόδοξα για την οικονομία, ενώ το 45% των κεντροαριστερών αισθάνονται σίγουρα ή μάλλον απαισιόδοξα.

Αξιολόγηση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ 

Όσον αφορά την αξιολόγηση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, συνολικά το 40% τον κρίνουν σίγουρα θετικά (21%) ή μάλλον θετικά (19%), ενώ το 48% συνολικά τον  αξιολογούν σίγουρα αρνητικά (33%) ή μάλλον αρνητικά (15%).

Αξιολόγηση Τσίπρα στη ΔΕΘ 

Ως προς την αξιολόγηση των του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, το 30% συνολικά τον κρίνουν σίγουρα θετικά (14%) ή μάλλον θετικά (16%), ενώ το 50% συνολικά τον αξιολογούν σίγουρα αρνητικά (31%) ή μάλλον αρνητικά (19%).


Αξιολόγηση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ανά ψηφοφόρους κομμάτων

Το 74% των ψηφοφόρων της ΝΔ αξιολογούν σίγουρα ή μάλλον θετικά τον κ. Μητσοτάκη στην έκθεση, ενώ το 17% σίγουρα ή μάλλον αρνητικά. Το 14% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογούν σίγουρα ή μάλλον θετικά τον κ. Μητσοτάκη, ενώ το 79% σίγουρα ή μάλλον αρνητικά. Το 53% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ αξιολογούν σίγουρα ή μάλλον θετικά τον πρωθυπουργό, ενώ το 31% σίγουρα ή μάλλον αρνητικά. Το 9% των εκλογέων του ΚΚΕ αξιολογούν σίγουρα ή μάλλον θετικά τον κ. Μητσοτάκη, ενώ το 76% σίγουρα ή μάλλον αρνητικά.

Αξιολόγηση Τσίπρα στη ΔΕΘ ανά ψηφοφόρους κομμάτων

Το 11% των ψηφοφόρων της ΝΔ αξιολογούν σίγουρα ή μάλλον θετικά τον κ. Τσίπρα στην έκθεση, ενώ το 70% σίγουρα ή μάλλον αρνητικά. Το 69% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογούν σίγουρα ή μάλλον θετικά τον κ. Τσίπρα, ενώ το 19% σίγουρα ή μάλλον αρνητικά. Το 17% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ αξιολογούν σίγουρα ή μάλλον θετικά τον πρωθυπουργό, ενώ το 62% σίγουρα ή μάλλον αρνητικά. Το 14% των εκλογέων του ΚΚΕ αξιολογούν σίγουρα ή μάλλον θετικά τον κ. Τσίπρα, ενώ το 56% σίγουρα ή μάλλον αρνητικά.

The post Δημοσκόπηση Pulse: Στο 11,5% η διαφορά ΝΔ–ΣΥΡΙΖΑ. Πώς αξιολογούν οι πολίτες Μητσοτάκη – Τσίπρα στη ΔΕΘ . Τί λένε για την οικονομία appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Δημοσκόπηση PULSE για το προφίλ των αρνητών εμβολιασμού : Ποιοι και γιατί δηλώνουν αρνητές. Τί λένε οι πολίτες για νέο lockdown

Tο προφίλ των αρνητών εμβολιασμού σκιαγραφεί η νέα μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ και της PULSE που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Σία Κοσιώνη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας το 11% των ερωτώμενων στο σύνολο του δείγματος δηλώνει πως δεν έχει κάνει ή δεν έχει ραντεβού, ενώ 15% δεν απαντά.

Παράλληλα, τέσσερις στους δέκα όσων δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δε θα εμβολιαστούν εκφράζει ανησυχία για τις παρενέργειες των εμβολίων, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να εμβολιαστούν από αντίδραση στην πίεση, ενώ κάποιοι επιμένουν ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο γενικού λοκντάουν τέσσερις στους 10 ερωτηθέντες εκτιμούν ότι σενάριο αυτό είναι βέβαιο ή μάλλον θα συμβεί, ωστόσο η πλειονότητα εκτιμά ότι δεν θα έχουμε νέο γενικό απαγορευτικό.


Τουλάχιστον μια δόση το 72% 

Στην ερώτηση εάν έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου ή έχουν προγραμματίσει ραντεβού, 72% των ερωτηθέντων (ενήλικοι) δηλώνει ότι έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση, το 2% ότι έχει προγραμματισμένο ραντεβού, το 11% απαντά δεν έχω κάνει – δεν έχω προγραμματισμένο ραντεβού, ενώ 15% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.

«Ποτέ εμβολιασμός» 

Στην ερώτηση σε όσους απάντησαν ότι δεν έχουν κάνει ούτε μια δόση πότε θα κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό  το 9% απαντά το συντομότερο δυνατό (έναντι 16% της δημοσκόπησης Ιουλίου), το 13% μετά από 2 – 3 μήνες (έναντι 16%), το 23% απαντά αρκετά αργότερα (έναντι 24%), το 53% ποτέ (έναντι 40%) ενώ το 2% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ (έναντι 4%).


«Δεν εμβολιάζομαι λόγω της πίεσης» 

Όσον αφορά τον κύριο λόγο που δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν όσοι απάντησαν «ποτέ», το 40% εκφράζει ανησυχία για τις παρενέργειες των εμβολίων, το 19% από αντίδραση στην πίεση, το 16% υποστηρίζει ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά, το 11% για θρησκευτικούς λόγους, το 7% απαντά ότι δεν τον ανησυχεί ο κορωνοϊός, το 5% αναφέρει ότι δεν του το επιτρέπει θέμα υγείας ενώ 2% των ερωτηθέντων επικαλείται αδιευκρίνιστο λόγο.

Προοπτικά το ποσοστό αυτών που απαντά ότι θα εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό από το Νοέμβριο του 2020 έχει επιπεδωθεί στο 73% τον Ιούλιο και το Σεπτέμβριο του 2021 μετά από ανοδική πορεία, ενώ το ποσοστό αυτών που δηλώνει ότι δεν προτίθεται να εμβολιαστεί ποτέ από το Φεβρουάριο παραμένει σε γενικές γραμμές σταθερό.

Πιθανότητα νέου γενικού απαγορευτικού

Για το ενδεχόμενο νέου γενικού λοκντάουν το 40% συνολικά εκτιμά ότι το σενάριο αυτό είναι βέβαιο (12%) ή μάλλον θα συμβεί (28%), ενώ το 46% συνολικά θεωρεί ότι μάλλον δε θα συμβεί κάτι τέτοιο (37%) ή σίγουρα δε θα συμβεί (9%). 14% των ερωτώμενων δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.

The post Δημοσκόπηση PULSE για το προφίλ των αρνητών εμβολιασμού : Ποιοι και γιατί δηλώνουν αρνητές. Τί λένε οι πολίτες για νέο lockdown appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Υποψήφιος για πρόεδρος της Λιβύης ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ – Γιατί ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τα στρατιωτικά του καθήκοντα για τρεις μήνες

Χάφταρ Λιβύη

Ο ισχυρός άνδρας της Ανατολικής Λιβύης, στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, άνοιξε σήμερα τον δρόμο ώστε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας, στις εκλογές που πιθανόν θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο, ανακοινώνοντας ότι αποχωρεί από τα στρατιωτικά καθήκοντά του για τρεις μήνες.

Ο Χάφταρ είναι επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), με έδρα τη Βεγγάζη, και πριν από δύο χρόνια εξαπέλυσε επίθεση για να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη, αλλά αποκρούστηκε έπειτα από πολιορκία 14 μηνών.

Στην ανακοίνωσή του ο LNA αναφέρει ότι ο Χάφταρ ανέθεσε στον επιτελάρχη του τα καθήκοντά του για τους επόμενους τρεις μήνες.

Η προσωρινή αποχώρησή του θα ισχύει μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου, την ημέρα που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν οι εκλογές.

Πριν από δύο εβδομάδες εγκρίθηκε στη Λιβύη ένας αμφιλεγόμενος εκλογικός νόμος που του επιτρέπει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία και να επιστρέψει στην προηγούμενη θέση του εφόσον δεν εκλεγεί.

 

The post Υποψήφιος για πρόεδρος της Λιβύης ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ – Γιατί ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τα στρατιωτικά του καθήκοντα για τρεις μήνες appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ – Ποια είναι τα έξι βήματα για να βρείτε το εκκαθαριστικό σας

ΕΝΦΙΑ εκκαθαριστικά

Αναρτήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ του έτους 2021.Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το ποσό που πρέπει να καταβάλλετε για φέτος εδώ

Τα 6 βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ είναι τα εξής:

1. Είσοδος στην αρχική σελίδα του myAADE
2. Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»
3. Κάνετε κλικ στην επιλογή «Πολίτες»
4. Πηγαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
5. Στη σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9 θα βάλετε τους προσωπικούς κωδικούς για το ΤΑΧΙS και μπαίνετε στην εφαρμογή.
6. Κάνετε επιλογή έτους 2021 και εμφανίζεται το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2021.

Επίσης, οι φορολογούμενοι μπορούν να μπουν από την αρχική σελίδα του myAADE στις πληρωμές προκειμένου να δουν κατευθείαν την Ταυτότητα οφειλής.

 

The post Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ – Ποια είναι τα έξι βήματα για να βρείτε το εκκαθαριστικό σας appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Κορονοϊός: 2.329 κρούσματα και 26 θάνατοι – Στους 333 οι διασωληνωμένοι – Στο 1,16% ο δείκτης θετικότητας

κορονοϊός κρούσματα

Στα 2.329 διαμορφώθηκαν σήμερα τα νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ καταγράφηκαν και 26 θάνατοι.

Αναλυτικά ανακοινώθηκαν:

 • 2.329 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 638.921 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.0% άνδρες.
 • Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 134 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.364 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
 • Τo 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.97
 • Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 26, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.575 θάνατοι.
 • Το 95.4% είχε  υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
 • Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 333 (64.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 81.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 303 (90.99%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 30 (9.01%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.108 ασθενείς.

  Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 227 (ημερήσια μεταβολή +7.08%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 192 ασθενείς.

 • Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Στο 1,16% ο δείκτης θετικότητας

Συνολικά έγιναν 199.673 τεστ και ο δείκτης θετικότητας ήταν 1,16%

Από τα νέα κρούσματα:

 • 451 εντοπίζονται στην Αττική (544 χθες).
 • 356 αφορούν τη Θεσσαλονίκη (449 χθες).
 • 103 καταγράφηκαν στη Λάρισα (139 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο λεκανοπέδιο προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως εξής:

 • 90 από την Ανατολική Αττική (76 χθες).
 • 49 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (49 χθες)
 • 26 από τη Δυτική Αττική (44 χθες).
 • 61 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (84 χθες).
 • 100 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (141 χθες).
 • 50 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (60 χθες).
 • 61 από τον Πειραιά (85 χθες).
 • 14 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (5 χθες)

The post Κορονοϊός: 2.329 κρούσματα και 26 θάνατοι – Στους 333 οι διασωληνωμένοι – Στο 1,16% ο δείκτης θετικότητας appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Στασιμότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Τα βλέμματα όλων των αγορών στραμμένα στην Fed

Χρηματιστήριο κλείσιμο

Σε απόλυτη στασιμότητα, με τον Γενικό Δείκτη καθηλωμένο στις 895 μονάδες, βρέθηκε σήμερα  το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας την τάση των διεθνών αγορών που έχουν στρέψει όλη τους την προσοχή στις αποψινές ανακοινώσεις της Fed για την νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ και το μήνυμα που θα στείλει ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ για την έναρξη απόσυρσης των μέτρων στήριξης.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,15%, στις 2.157,49 μονάδες, ενώ στο +1,04% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.484,17 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,52% στις 562,72 μονάδες.

Στο ταμπλό , η Τέρνα Ενεργειακή, η Jumbo, η ΔΕΗ και ο Titan έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Σαράντης, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Aegean, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Πειραιώς, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ.

Στον αντίποδα, η ΕΛΧΑ έκλεισε με κέρδη 3,45%, με τις ΕΧΑΕ, Motor Oil και Λάμδα να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο και Eurobank.

The post Στασιμότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Τα βλέμματα όλων των αγορών στραμμένα στην Fed appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Ακρίβεια και φτώχεια “θερίζουν” την Τουρκία: Οι τιμές στα τρόφιμα έχουν κάνει άλμα 30%, τα ενοίκια έχουν διπλασιαστεί, το ρεύμα ανατιμήθηκε κατά 100%, αλλά ο Ερντογάν υπόσχεται… ευημερία

Τουρκία ακρίβεια

Στο 20% σκαρφαλώνει ο πληθωρισμός στην Τουρκία, ακόμη μεγαλύτερες είναι οι αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης. Πολλοί δυσκολεύονται πλέον να προμηθευτούν τα απαραίτητα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης oι τιμές στα τρόφιμα έχουν αυξηθεί κατά 30% μέσα σε έναν χρόνο. Τα ενοίκια έχουν διπλασιαστεί.  Αλλά και οι ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα ξεπερνούν το 100%. Η τουριστική σεζόν δεν φαίνεται να απέδωσε τα αναμενόμενα έσοδα. Και η Αχού έχει πάρει τους δρόμους για τα ορεινά προάστεια της Κωνσταντινούπολης. Την περιμένουν στο σπίτι, όπου εργάζεται ως καθαρίστρια. Δεν είναι η μόνη δουλειά που κάνει για να επιβιώσει.

«Η οικονομική κατάσταση είναι άθλια, δεν το συζητάμε» λέει η Αχού στην ανταποκρίτρια της Γερμανικής Ραδιοφωνίας (SWR). «Κάθε εβδομάδα οι τιμές ανεβαίνουν. Κάθε εβδομάδα! Στο σούπερ-μάρκετ, παντού. Δίνεις 100 λίρες και εξαφανίζονται, είναι σαν να έχεις δώσει δέκα. Γι αυτό αγοράζω πιο λίγα πράγματα, πιο σπάνια».

Αγανακτισμένοι πελάτες στα παντοπωλεία

Στην ίδια γειτονιά βρίσκεται το μικρό, συνοικιακό παντοπωλείο του Χαμπίμπ. Η πραμάτεια του στοιβάζεται στο πάτωμα, φτάνει μέχρι το ταβάνι: ζυμαρικά, κονσέρβες, χαρτί υγείας. Στα ράφια καρβέλια άσπρο ψωμί και φρέσκα αυγά. Ό,τι χρειάζεται το νοικοκυριό, ο Χαμπίμπ το έχει. Αλλά οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς. Για παράδειγμα, λέει ο μαγαζάτορας δείχνοντας τις παλέτες με τα αυγά, «μία παλέτα στοιχίζει 28 λίρες. Αλλά είναι καλή τιμή, αν σκεφτείτε ότι για να την αγοράσω εγώ δίνω 25 λίρες στον χονδρέμπορα. Δεν βγάζω λοιπόν πάνω από τρεις λίρες. Αλλά ο πελάτης το σκέφτεται, εκεί που πριν έπαιρνε δέκα αυγά, τώρα θα πάρει επτά…»

Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, λέει ο Χαμπίμπ, το κέρδος του δεν ξεπερνάει τα 30 σεντς για 30 αυγά. Θα ήθελε να ανεβάσει λίγο ακόμη τις τιμές, αλλά διστάζει. Ήδη σήμερα βλέπει ότι οι πελάτες έχουν αγανακτήσει με την ακρίβεια. «Συνέχεια με βρίζουν γιατί ανεβάζω τις τιμές», λέει ο παντοπώλης. «Μα δεν φταίω εγώ, στους πολιτικούς να διαμαρτυρηθούν. Όταν μου ανεβάζουν τις τιμές για να αγοράσω, πρέπει κι εγώ να ανεβάσω τις τιμές για να πουλήσω…».

«Να μην πιω και μια μπύρα;»

«Πόσο κάνει αυτό;» ρωτούν οι πελάτες πριν αγοράσουν. Κάθε φορά γίνεται διαπραγμάτευση. Δίπλα στον Χαμπίμπ μια γυναίκα μαζί με δύο μικρά κοριτσάκια περιεργάζoνται ένα αναψυκτικό. Η γυναίκα ρωτάει να μάθει πόσο κάνει. Ο Χαμπίμπ της λέει την τιμή, εκείνη βάζει το αναψυκτικό πίσω στο ράφι. Αλλά μετά από λίγο ξαναβγάζει μερικά νομίσματα και τελικά το αγοράζει.

Ο Καμουράν, ξυλουργός, κάθεται άπραγος μπροστά στο εργαστήριό του. Η φωνή του μουεζίνη τον αφήνει αδιάφορο. Ο 46χρονος τεχνίτης πίνει τσάι μαζί με έναν φίλο του, ενώ διαμαρτύρεται για την ακρίβεια. «Είναι απίστευτο πόσο ακρίβυναν το ποτό και τα τσιγάρα», λέει. «Πάω να πιω μια μπύρα και μου ζητάνε 20 λίρες. Πόσα βγάζει ένας μεροκαματιάρης; 80, άντε 100 λίρες την ημέρα. Με τρεις μπύρες κι ένα πακέτο τσιγάρα έχουν φύγει τα λεφτά. Εγώ όλη μέρα δουλεύω, να μην πιω δηλαδή μια μπυρίτσα το βράδυ;» Ποιος ευθύνεται για όλα αυτά; Πάντως όχι οι ίδιοι οι πολίτες, λέει ο Καμουράν: «Οι πολιτικοί φταίνε, ποιος άλλος; Η λίρα έχει πάρει τον κατήφορο. Έχω ταξιδέψει και σε άλλες χώρες, αλλά αυτό το πράγμα δεν το έχω ξαναδεί…»

Ο Ερντογάν υπόσχεται… ευημερία

Την ίδια στιγμή η τουρκική στατιστική υπηρεσία υποστηρίζει ότι ο δείκτης ανάπτυξης για το δεύτερο τρίμηνο του 2021 έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ και ανέρχεται στο 22%.

Η ανεργία φτάνει επισήμως το 12% και στους νέους το 25%, αλλά ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι όλα θα πάνε καλά: «Ήδη τα στοιχεία για την απασχόληση είναι καλύτερα από την περίοδο της πανδημίας», λέει. «Ελπίζουμε ότι σύντομα θα θέσουμε υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, θα καταπολεμήσουμε την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια στα σούπερ-μάρκετ κι έτσι θα αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την ευημερία των πολιτών…».

Πηγή: Deutsche Welle

The post Ακρίβεια και φτώχεια “θερίζουν” την Τουρκία: Οι τιμές στα τρόφιμα έχουν κάνει άλμα 30%, τα ενοίκια έχουν διπλασιαστεί, το ρεύμα ανατιμήθηκε κατά 100%, αλλά ο Ερντογάν υπόσχεται… ευημερία appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Ο Ελπιδοφόρος επιχειρεί να «μαζέψει» την αβάντα στον Ερντογάν: Θα συνοδεύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ground Zero – Αρνήθηκε να τον συναντήσει ο Νίκος Αναστασιάδης

Ελπιδοφόρος Νέα Υόρκη

Επιχείρηση αποκατάστασης των σχέσεων με την Αθήνα έβαλε  σε εφαρμογή ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, μετά την θύελλα των αντιδράσεων που προκάλεσε η παρουσία του στην Νέα Υόρκη στο πλευρό του Ταγίπ Ερντογάν και του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής έγινε τεράστια προσπάθεια να διασφαλιστεί μια συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος φθάνει σήμερα στην Νέα Υόρκη για την γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Τελικώς, ούτε επίσημη ούτε ανεπίσημη συνάντηση θα υπάρξει – αντί αυτής ο Ελπιδοφόρος θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στην επίσκεψη που θα κάνει την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ground Zero και θα τον ξεναγήσει στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Ακύρωσε την συνάντηση με τον Ελπιδοφόρο ο Ν. Αναστασιάδης

Σε ακύρωση της συνάντησής του στην Νέα Υόρκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής προχώρησε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ως επίσημη αιτιολογία για την ακύρωση της συνάντησης, δόθηκε το «βεβαρημένο πρόγραμμα» του προέδρου Αναστασιάδη. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές που επικαλούνται τα κυπριακά ΜΜΕ – συμπεριλαμβανομένου του κρατικού ΡΙΚ – η απόφαση ελήφθη μετά την παρουσία του Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στην Νέα Υόρκη στην αμερικανική μεγαλούπολη, και τη φωτογράφησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Η ενέργεια του Αρχιεπισκόπου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αιφνιδίασε την κυπριακή αντιπροσωπεία που βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Νέα Υόρκη και προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του Προέδρου Αναστασιάδη.

«Δεν μπορώ να τον συναντήσω όταν μια μέρα πριν ήταν σε φιέστα με τον επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων», φέρεται να είπε σε συνεργάτες του ο Κύπριος Πρόεδρος, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές.

 

The post Ο Ελπιδοφόρος επιχειρεί να «μαζέψει» την αβάντα στον Ερντογάν: Θα συνοδεύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ground Zero – Αρνήθηκε να τον συναντήσει ο Νίκος Αναστασιάδης appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Κομισιόν: Ταχύτερη η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας – Αύξηση ΑΕΠ 4,3% εφέτος και 6% το 2022 – Τι δείχνει η 11η αξιολόγηση

11η αξιολόγηση

Την ταχύτερη από την προβλεπόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας καταγράφει η έκθεση της Κομισιόν για την 11η αξιολόγηση της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας επίσης πρόοδο σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων.

Υπολογίζει παράλληλα ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 4,3% φέτος και 6% το 2022, λόγω του σχεδίου ανάκαμψης καθώς και των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στην έκθεση ωστόσο, υπάρχουν και επισημάνσεις  για καθυστερήσεις όπως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και  το θέμα των κόκκινων δανείων.

Υστέρηση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Σύμφωνα με την έκθεση, σε ορισμένους τομείς η πρόοδος είναι πιο αργή από ό,τι είχε αναφερθεί στην 10η αξιολόγηση. Σημειώνεται πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου παραμένουν στα 900 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο του Ιουλίου κατά σχεδόν 80% και τονίζεται μάλιστα πως πρόκειται για μία σοβαρή απόκλιση που εγείρει ανησυχίες, δεδομένης της εκτεταμένης επανεκτίμησης των στόχων εκκαθάρισης που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο της 10ης έκθεσης.

Η τρέχουσα καθυστέρηση καθιστά τον στόχο δύσκολο να επιτευχθεί ακόμη και στα τέλη Σεπτεμβρίου. “Οι αρχές καλούνται να επιταχύνουν την εφαρμογή όλων των ενεργειών που διευκολύνουν την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να αποτρέψουν τη συσσώρευση νέων, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μελλοντικές αλλαγές στους συμφωνηθέντες στόχους.

Εντούτοις, όπως αναφέρει η Κομισιόν είναι ενθαρρυντικό ότι η εφαρμογή των συστάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την εκκαθάριση καθυστερήσεων συνεχίζεται όπως είχε προγραμματιστεί και ότι οι αρχές εντόπισαν προτάσεις για την απλοποίηση ορισμένων δημοσιονομικών διαδικασιών, η πλειοψηφία των οποίων θα υιοθετηθεί έως τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2021.

The post Κομισιόν: Ταχύτερη η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας – Αύξηση ΑΕΠ 4,3% εφέτος και 6% το 2022 – Τι δείχνει η 11η αξιολόγηση appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Ξέφυγε ο Ερντογάν: Νέα παρενόχληση ερευνητικού πλοίου εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας από τουρκικά πολεμικά. Ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ο Δένδιας

Δένδιας Τουρκία

Tο νέο σκηνικό έντασης που στήνει η Τουρκία ανοιχτά της Κρήτης έθεσε στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Νίκος Δένδιας έθεσε το ζήτημα της παρενόχλησης του ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo» από τουρκικά πολεμικά στους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών, οι οποίοι συνεδρίασαν εκτάκτως από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκονται για τις εργασίες της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, όπως ανέφεραν οι  διπλωματικές πηγές,  «ενημέρωσε τους ομολόγους τους για την απαράδεκτη ενέργεια τουρκικού πολεμικού πλοίου, το οποίο παρενόχλησε σκάφος σημαίας Μάλτας που διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες εντός οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας (ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία 6ης Αυγούστου 2020) και σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων ανατολικώς της Κρήτης».

«Η τουρκική συμπεριφορά”, πρόσθεσαν, “έχει πλέον ξεφύγει από κάθε πλαίσιο της λογικής και βεβαίως δεν συνάδει καθόλου με την εικόνα “κανονικότητας” που επιθυμεί να προβάλει η Τουρκία, εικόνα η οποία, βεβαίως, ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα».

Νέα παρενόχληση από τουρκικά πολεμικά

Σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πηγές που επικαλείται η “Καθημερινή” ακόμη και χθες τουρκικά πολεμικά προέβησαν σε παρενόχληση δι’ ασυρμάτου (hailing) προς το πλήρωμα του «Nautical Geo».

Στα μηνύματα των Τούρκων περί δραστηριοποίησης σε τουρκική υφαλοκρηπίδα, το πλήρωμα του «Nautical Geo» υπενθύμιζε ότι έχει λάβει άδεια από τις Αρχές της Ελλάδας. Από χθες επέστρεψε στην περιοχή και φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), έπειτα από μιάμιση μέρα διαχείρισης της επιτόπιας κατάστασης από το Λιμενικό Σώμα. Χθες, το «Nautical Geo» έπλεε περί τα 8 ν.μ. ανατολικά της Κρήτης, συνεχίζοντας, παρά τις διαρκείς ενοχλήσεις, τις δραστηριότητες του πλοίου που περιλαμβάνουν την τέλεση σεισμικών και υποθαλάσσιων ερευνών στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να αποτυπωθούν τα δεδομένα που είναι απαραίτητα για τη χάραξη πιθανής μελλοντικής πορείας του αγωγού «East Med».

The post Ξέφυγε ο Ερντογάν: Νέα παρενόχληση ερευνητικού πλοίου εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας από τουρκικά πολεμικά. Ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ο Δένδιας appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Πρόσφατα άρθρα

Τα πιο αναγνωσμένα