Ηλιάνα Βολανάκη : Αναλφαβητισμός, διαβούλευση ή αφύπνιση συνείδησης ; …

0
5

Αναλφαβητισμός, διαβούλευση ή αφύπνιση συνείδησης;

Η 8η Σεπτεμβρίου έχει ανακηρυχτεί Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού, από την UNESCO στις 17 Νοεμβρίου 1965. Εορτάστηκε για πρώτη φορά το 1966. Σκοπός της είναι να αναδείξει τη σημασία της καταπολέμησης του αναλφαβητισμού για τα άτομα, τις κοινότητες και τις κοινωνίες. Με αφορμή αυτήν την ημέρα διοργανώνονται εορτασμοί ανά τον κόσμο. Εκτιμάται, μάλιστα ότι 781 εκατομμύρια ενήλικοι ζουν χωρίς να γνωρίζουν βασικές αρχές και έννοιες των λέξεων, με μεγαλύτερο ποσοστό, τις γυναίκες. Εδώ, αξίζει να επισημανθεί η κατωτερότητα της Γυναίκας, η αφάνεια της και πόσο υποβαθμισμένη την συστήνουν μερικοί, σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα.

Ας μην ξεχνάμε ότι η γυναίκα, γεννά μυαλό, παιδιά, θρέφει και δημιουργεί! Δυστυχώς, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις φυλές και χώρες, επηρεάζεται και δεν αφήνεται να παρέμβει στα κοινωνικά, πολιτικά, εκτελεστικά και μη, στρώματα. Εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις βέβαια!

Δικαίωμα στην ελεύθερη βούληση λοιπόν, σε οποιαδήποτε μορφή, στη πρόσβαση σε σχολείο, έτσι ώστε να μαθαίνουν να διαβάζουν, να γράφουν ή να μετρούν. Υπέρ το να δημιουργούνται τάξεις, όχι μόνο για γυναίκες, αλλά και για άτομα μεγάλης ηλικίας, που δεν ξέρουν να διαβάζουν, με εθελοντισμό, έχοντας το δικαίωμα της μόρφωσης.

Αλήθεια, ποιος ο λόγος που δεν πραγματοποιείται ένα τέτοιο γεγονός; Πολιτικό συμφέρον, ή διαβούλευση οριστικών και αόριστον αποφάσεων; Σύμφωνα με την “Αναφορά Παγκόσμιας Παρατήρησης για την Εκπαίδευση για όλους -2006 της UNESCO, η Νότια και η Δυτική Ασία έχουν το χαμηλότερο περιφερειακό ποσοστό αλφαβητισμού και ακολουθούνται από την υποσαχάρια Αφρική και τα αραβικά κράτη.

Οι χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό αλφαβητισμού είναι η Μπουρκίνα Φάσο, ο Νίγηρας και το Μαλί. Η αναφορά δείχνει μια ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα στον αναλφαβητισμό και τις χώρες με οξύ πρόβλημα φτώχειας, καθώς και τον αναλφαβητισμό και προκαταλήψεων εις βάρος των γυναικών.

Ο ΟΗΕ ορίζει ως αναλφαβητισμό την αδυναμία να διαβάσει ή να γράψει κανείς μια απλή πρόταση σε οποιαδήποτε γλώσσα. Έτσι, αυτά τα ποσοστά αναφέρονται μόνο στο βασικό, και όχι τον περιεκτικότερο, αλφαβητισμό. Στην Ελλάδα αναλφάβητος θεωρείται όποιος δεν έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στο εξατάξιο δημοτικό σχολείο, ενώ άλλες χώρες για να χαρακτηρίσουν κάποιον εγγράμματο αρκούνται στη γνώση γραφής και ανάγνωσης. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των εγγράμματων ενηλίκων φθάνει το 91% του πληθυσμού, 94% άνδρες και 88% γυναίκες, ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό για μια χώρα – μέλος της Ε.Ε., 560 χιλιάδες Eλληνίδες δεν έχουν τελειώσει το δημοτικό). Αντίθετα, το ποσοστό των εγγραμμάτων ανηλίκων ως 15 ετών κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα (99,5% στο σύνολο – 99,4% στους άνδρες και 99,5% στις γυναίκες.

Το θέμα του εορτασμού του 2006 είναι: “Η μόρφωση υποστηρίζει την ανάπτυξη”. Στόχος είναι να αναδειχτεί ότι ο αλφαβητισμός δεν είναι μόνο ένα θετικό αποτέλεσμα της ανάπτυξης αλλά είναι επίσης ένας μοχλός για την επίτευξη περαιτέρω κοινωνικής προόδου. Ο εορτασμός του 2006 συνδυάζεται με την Πρωτοβουλία Αλφαβητισμού για την Ενδυνάμωση της UNESCO, που ξεκίνησε το 2005 και που έχει ως στόχο να βοηθήσει να μειωθεί στο μισό ως το 2015 το ποσοστό του ενήλικου αναλφάβητου πληθυσμού στον κόσμο. Η πρωτοβουλία LIFE πραγματοποιεί δράσεις σε 35 χώρες με ποσοστό αλφαβητισμού λιγότερο από 50% ή με περισσότερους από 10 εκατομμύρια αναλφάβητους και είναι σχεδιασμένη για να φέρει σε πέρας τους στόχους της Δεκαετίας Αλφαβητισμού.

Δεν είναι πάντως, μόνο τα παιδιά που υφίσταται αγωγή αλλά και οι ενήλικες, άνδρες και γυναίκες. Η εκπαίδευση ενηλίκων προσδοκά την καλλιέργεια γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων απαραίτητων στο σύγχρονο εργαζόμενο πολίτη. Η εκπαίδευση αυτή πρωτίστως αναδεικνύει και στηρίζεται σε χαρακτηριστικά των ενηλίκων, όπως η εμπειρία τους σε διάφορους κοινωνικούς ρόλους και οι ιδιότητες που κατέχουν, όπως π.χ. πνευματική καλλιέργεια, ιδιότητα γονέα. Σε αυτό το πλαίσιο η εκπαίδευση ενηλίκων αφορά όλα εκείνα τα προγράμματα που σχετίζονται με ενήλικους.

Για αυτό, αξίζει να δίνονται ευκαιρίες, σε όλες τις ηλικίες και φυλές του κόσμου !!!