Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εάν η Τουρκία εκτόξευσε S-400 θα υποστεί συνέπειες

Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Αυστηρό μήνυμα έστειλε η Ουάσιγκτον στην Άγκυρα μετά τις πληροφορίες που μετέδωσαν Reuters και TASS για εκτόξευση πυραύλων S-400 στη Μαύρη Θάλασσα.

Το Στέιτ Ντιπάρμεντ προειδοποίησε πως εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, η Τουρκία θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες για τη σχέση ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς μια τέτοια κίνηση είναι ασυμβίβαστη με τις υποχρεώσεις της ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ.

«Γνωρίζουμε αυτές τις αναφορές», απάντησε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε σχετική ερώτηση, τονίζοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει στην κυβέρνηση της Τουρκίας, σε ανώτατο επίπεδο, ότι η απόκτηση ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων όπως οι S-400 είναι μη αποδεκτή».

Όπως είπε, «οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες στις προσδοκίες μας ότι οι S-400 δεν θα πρέπει να γίνουν λειτουργικοί. Ήμασταν επίσης ξεκάθαροι για τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις για τη σχέση ασφαλείας μας εάν η Τουρκία ενεργοποιήσει το σύστημα».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε χαρακτηριστικά πως «εάν επιβεβαιωθούν οι αναφορές, θα καταδικάσουμε με τον αυστηρότερο τρόπο την πυραυλική δομική με S-400 ως ασυμβίβαστη με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήρθε μετά από δημοσιεύματα του Tass και του Reuters. To ρωσικό πρακτορείο μετέδωσε πως η Τουρκία για πρώτη φορά προέβη σε δοκιμές των S-400, στην περιοχή της Σινώπης, εκτοξεύοντας συγκεκριμένα τρεις από τους εν λόγω πυραύλους.

 

The post Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εάν η Τουρκία εκτόξευσε S-400 θα υποστεί συνέπειες appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.