Ιστορικό ρεκόρ στο χρηματιστήριο ρύπων, ξεπέρασε τα 80 ευρώ το CO2. Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα οι τιμές χονδρικής του ρεύματος

72

χρηματιστήριο ρύπων

Νέο ιστορικό ρεκόρ καταγράφηκε στο χρηματιστήριο των ρύπων καθώς η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 80 ευρώ ο τόνος.

Συγκεκριμένα τα δικαιώματα έκλεισαν στα 81,65 ευρώ ο τόνος, κερδίζοντας πάνω από 4% μέσα σε μία ημέρα και πάνω από 140% μέσα στην χρονιά.

Το νέο ρεκόρ στην αγορά ρύπων 

Πίσω από το νέο ρεκόρ στην αγορά των ρύπων βρίσκεται μια σειρά από παράγοντες, περιλαμβανομένης και της ατζέντας της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία, η οποία έχει συμφωνήσει να λάβει μέτρα που θα εμποδίσουν τις τιμές των δικαιωμάτων να πέσουν κάτω από τα 60 ευρώ/τόνος μακροπρόθεσμα, καθιερώνοντας ένα εθνικό κατώτατο επίπεδο τιμών.

Την ίδια στιγμή που οι ρύποι βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, τάσεις αποκλιμάκωσης έχουν αρχίσει να καταγράφονται στην αγορά του φυσικού αερίου. Χθες η διεθνής τιμή έπεσε μέχρι και τα 85,1 ευρώ/MWh, για να κλείσει στη συνέχεια στα 90,7 ευρώ/MWh.

Πάντως, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου της Λειψίας ΕΕΧ, το Νοέμβριο η μέση τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώθηκε στα 81,3 ευρώ/MWh, μειωμένο κατά 12% σε σύγκριση με τη μέση τιμή του Οκτωβρίου (92,92 ευρώ/MWh).

Ενδεικτικά για σήμερα στη χώρα μας η τιμή του ρεύματος αναμένεται να κινηθεί στα 217,26 ευρώ/MWh, στην Βουλγαρία στα 232,62 ευρώ/MWh, στην Ιταλία στα 252,6 ευρώ/MWh, στην Ισπανία και την Πορτογαλία στα 211,81 ευρώ/MWh, στη Γαλλία στα 258,65 ευρώ/MWh και στη Γερμανία στα 216,19 ευρώ/MWh.

The post Ιστορικό ρεκόρ στο χρηματιστήριο ρύπων, ξεπέρασε τα 80 ευρώ το CO2. Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα οι τιμές χονδρικής του ρεύματος appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.