Παράταση για τη μεταβίβαση ακινήτων ζητούν όλοι οι φορείς της αγοράς. Το αδιαχώρητο σε υποθηκοφυλακεία, εφορίες, συμβολαιογραφία, πολεοδομίες και Δήμους

20

μεταβιβάσεις ακινήτων

Ολοι οι φορείς που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κτηματαγοράς ζητούν από την κυβέρνηση να παρατείνει τις ημερομηνίες εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών, καθώς αν δεν το πράξει, χιλιάδες πωλητές και αγοραστές δεν θα προλάβουν να ολοκληρώσουν τις μετακινήσεις ακινήτων εντός του 2021.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι τον τελευταίο μήνα παρατηρείται το αδιαχώρητο σε υποθηκοφυλακεία, εφορίες, συμβολαιογραφεία, πολεοδομίες και Δήμους με τους πολίτες να προσπαθούν να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να μεταβιβάσουν τα ακίνητα τους.

Ουρές και στις εφορίες 

Ταυτόχρονα χιλιάδες φορολογούμενοι σχηματίζουν ουρές στις εφορίες προκειμένου να ολοκληρώσουν τις γονικές παροχές προς τα παιδιά τους.

Η πανδημία ωστόσο, δημιουργεί προβλήματα με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να αναγκάζονται να αφήνουν τον φάκελο στο πρωτόκολλο.

Λαμβάνουν αριθμό πρωτοκόλλου, ωστόσο, ο φάκελός τους θα εξεταστεί το 2022. Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο όσοι έχουν λάβει αριθμό πρωτοκόλλου εντός του 2021 και δεν έχει ολοκληρωθεί η γονική παροχή να εξετασθεί ο φάκελος το 2022 με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.

Στο πεδίο των αγοραπωλησιών 

Σε ότι αφορά στις αγοραπωλησίες, συμβολαιογράφοι αναφέρουν ότι δεν θα προλάβουν να εξυπηρετηθούν όλοι οι φορολογούμενοι που θέλουν να πωλήσουν ή να αγοράσουν ακίνητο εντός του 2021.

Και αυτό καθώς ο Γολγοθάς συγκέντρωσης των 17 απαιτούμενων δικαιολογητικών δεν το επιτρέπει. Χρειάζονται περισσότεροι από τρεις μήνες έτσι ώστε να καταφέρει κάποιος να ολοκληρώσει τη διαδικασία μεταβίβασης.

Στο πλαίσιο αυτό Ιδιοκτήτες και συμβολαιογράφοι ζητούν να μετατεθεί η έναρξη εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών για τρεις μήνες και συγκεκριμένα να τεθούν σε ισχύ την 1η Απριλίου καθώς και για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου αλλά και τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Αντίστοιχα προβλήματα καταγράφονται και στους Δήμους

Αντίστοιχα προβλήματα καταγράφονται και στους Δήμους. Όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους Δήμους όλης της χώρας, όπου η βεβαίωση ΤΑΠ μπορεί να καθυστερήσει αρκετούς μήνες με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προχωρήσουν στην πώληση του ακινήτου τους.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα οι νέες αξίες θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022 εκτός και εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει σε νομοθετική διάταξη που θα διευκολύνει όσους θέλουν να μεταβιβάσουν τα ακίνητα τους και φυσικά αυτούς που θέλουν να αγοράσουν καθώς ο αγοραστής είναι αυτός που πληρώνει και τον ΦΜΑ.

Σημειώνεται ότι καταγράφεται αύξηση στο 55% των τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια με τη μέση αύξηση να ανέρχεται στο 19,5%.

Αύξηση στις μεταβιβάσεις κατά 14,1%

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου Αξίας Μεταβιβάσεων Ακινήτων έως και τον Οκτώβριο του τρέχοντος καταγράφεται αύξηση των μεταβιβάσεων ακινήτων κατά 14,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στη Νομαρχία.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που τίθενται σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022 σε συνδυασμό με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 800.000 ευρώ έχει δημιουργήσει βραχυκύκλωμα στις δημόσιες υπηρεσίες.

The post Παράταση για τη μεταβίβαση ακινήτων ζητούν όλοι οι φορείς της αγοράς. Το αδιαχώρητο σε υποθηκοφυλακεία, εφορίες, συμβολαιογραφία, πολεοδομίες και Δήμους appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.